Historie | 3 eeuwen gastvrijheid en klantgerichtheid | de Weijenborg
0

Historie van de Weijenborg gaat terug naar 1739

De boerderij van de Weijenborg lag buiten de stadsmuren van Delden in het buitengebied. Door de eeuwen heen is Delden zo gegroeid dat de Weijenborg inmiddels in het centrum van Delden ligt. De wanden van de Weijenborg waren volgens de traditie van die tijd helemaal beschilderd met sfeervolle taferelen. Hierboven zie je de wandschildering op de muur van de herenkamer.

1739

In 1739 werd het pand bewoond door een smid. Brandgevaarlijk beroepen moesten zich buiten de stadspoorten van Delden vestigen. Dit omdat een groot deel van Delden in de voorgaande eeuwen al 2 keer werd verwoest tijdens stadsbranden.

 

De oude schouw van de Weijenborg met tegels met Bijbelse voorstellingen werd gebruikt om het Bijbelse verhaal te vertellen. Veel mensen waren analfabeet in deze tijd. De haard was in de meeste huizen het centrum van het huiselijke leven: de belangrijkste licht- en warmtebron, waar ook gekookt werd. Door de versiering met geglazuurde tegels kon men de achterwand goed schoonhouden van roet en vetvlekken en door de verhalende voorstellingen was er bij het licht van het haardvuur dan ook nog heel wat te zien. 

1748

De Weijenborg werd verkocht voor fl. 125,00 en als volgt omschreven:
“haar eijgendoemelijke smidt met sijn oude en nieuwe regt en geregtigheid, staande binnen Delden, met den eene ende an de smid van Jan van Heek en met den anderen ende nae den Renninkweg”. ……….“huijs en hof, smitte en alle smitsgereedschap, so als hetselve tegenswoordig door haar bewoont en gebruijkt word.
In Delden waren 247 huishoudens met 592 personen van 17 jaar en ouder. Het vermogen per persoon was fl. 859,00.
De graaf op kasteel Twickel werd toen al aangeslagen voor een vermogen van fl. 225.790,00 en telde niet mee in dit gemiddelde.

twickelkamer-private-dining-delden

1900

De Weijenborg is omgedoopt tot koffiehuis en erg in trek bij de boeren en handelaren. 
De penningen werden onder het genot van een borreltje à fl. 0,05 uitgewisseld. 
Voor fl 2,15 had je al een fles champagne. 
Zondag kwamen de kerkgangers hun paarden en wagens stallen in de paardenstal (nu Twickelkamer) en na de dienst en wat borreltjes werden de paarden weer ingespannen. 
De voederbakken en ringen zijn nog steeds te zien. 
Door de eeuwen heen is de Weijenborg geregeld van eigenaar gewisseld. Het tappen bleef bijzaak. 
In 1939 wordt ten gevolge van een publieke verkoop de Weijenborg verkocht voor fl. 9500,00 aan de NV Beiersch Bierbrouwerij De Amstel. 
Er zijn nu nog teksten te vinden op de gebinten die verwijzen naar de periode dat Amstel eigenaar was. 
Ook zijn er diverse wandschilderingen met reclame voor Amstelbier die dateren uit deze periode

1981

Erna en Nico Hemersma kochten de Weijenborg en runnen hier tot op heden hun horecabedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in entertainment en culinair vermaak van groepen. Er werken totaal circa 35 fulltimers en parttimers, dus het tappen is inmiddels geen bijzaak meer.  

2013

Zoon Jasper en zijn vrouw Marijn zijn in 2013 de directie komen versterken.
De 3e generatie Hemersmaatjes staat  te popelen om mee te werken in de Weijenborg, maar met hun zeer jonge leeftijd zullen ze nog eventjes moeten wachten.

Heden

De Weijenborg beschikt over 3 sfeervolle ruimtes met  een warme eigentijdse inrichting, terrassen en binnenplaats en 4 escape rooms.

Hoogtepunten vanaf 1981

  • Elke 3 maanden werd de menukaart van het restaurant gewijzigd en bevatte uitsluitend specialiteiten uit één land met bijbehorende dranken, activiteiten en attributen.
  • De opening van de Luxemburgse maanden door de Luxemburgse ambassadeur gecombineerd met een expositie van Villeroy en Boch
  • De opening van de Moldavische maanden door de Moldavische Consul.

Dit heeft geresulteerd tot een grote inzamelingsactie in Delden waardoor een kindertehuis in Moldavië een nieuwe vleugel heeft gekregen ter waarde van enkele tonnen. Erna en Nico hebben hier een grote rol in gespeeld. 

  • De try out bij de Weijenborg van de nieuwe show van Herman Finkers, die Herman heeft geïnspireerd bij het schrijven van “Kroamschudden in Mariaparochie” . Je ziet elementen van de Weijenborg terug in deze komische tekenfilm.
  • Het evenement Delden Terug Naar Toen dat in 2015 honderd duizend bezoekers naar Delden trok is een initiatief van Erna geweest. Zij heeft als voorzitter de kar getrokken. De Weijenborg stond centraal met het gezellige Café René, dat later geresulteerd heeft in de eerste escape room van de Weijenborg.
  • De expositie van Cobra kunstenaar Corneille die sinds 1995 bij de Weijenborg te bewonderen is. Erna was model van Corneille.
Stal de Weijenborg

Schrijf je in en ontvang regelmatig onze waanzinnige nieuwsbrief!

© 2023 | De Weijenborg